PARTENERIAT ȘCOLAR ERASMUS +
"FIT FOR EUROPE:
CUM MOTIVAM ELEVII SĂ PARTICIPE LA PROIECTE ECOLOGICE ȘI SOCIALE"
2019-1-DE03-KA229-059554_2
SCOLI PARTENERE:
- Oberschule Salzhausen,Germania
- Sofiedalskolan Gävle, Suedia
- Zespół Szkol nr 1 in Henryka Sienkiewicza Biały Bór, Polonia
- Scoala Gimnaziala Peter Thal Rasnov, Romania
PERIOADA DE DESFĂȘURARE: noiembrie 2019 – august 2022
OBIECTIV: Elevii inițiază și participă activ la proiecte ecologice și sociale în școală și comunitatea lor, beneficiind în acest timp de experiența școlilor partenere.
MOBILITATI:
- GERMANIA - noiembrie 2019 - vizita transnațională
- GERMANIA - 9- 15 martie 2020 - activitate de învățare cu copiii
- ROMÂNIA - octombrie 2021 - vizita transnațională
- SUEDIA - 3-10 mai 2022 - activitate de învățare cu copiii
- ROMÂNIA - 30 mai - 4 iunie 2022 - activitate de învățare cu copiii
Proiectul de parteneriat scolar Erasmus+ intitulat FIT FOR EUROPE se desfasoara pe parcursul a 2 ani (* prelungiti la 3 ani, datorita pandemiei), incepand cu noiembrie 2019. In acest timp, cei peste 20 de copii Erasmus+, membri ai echipei, lucreaza impreuna. Ei vor initia impreuna proiecte inspirate din proiectele colegilor lor din Germania, Suedia si Polonia.
Scolile din Europa se confrunta cu provocarea de a-si pregati viitorii cetateni pentru o Europa sustenabila, care se bazeaza pe valori democratice, dar si pe cei trei piloni ai sustenabilitatii: componenta sociala, ecologica si economica.
Conditia pentru implementarea cu succes a proiectului este o participare cat mai extinsa. Este exact punctul de plecare al parteneriatului Erasmus+: cele patru scoli partenere: Oberschule Salzhausen (Germany), Scoala Gimnaziala Peter Thal (Rasnov, Romania), Sofiedalskolan (Gävle, Sweden) si Zespol Szkol nr 1 in Henryka Sienkiewicza (Bialy Bor, Poland) vor sa invete unii de la altii, dar si sa isi dezvolte impreuna strategii. Vor fi astfel analizate ofertele scolilor, precum si motivatia copiilor de a participa la acestea; de exemplu prin sondaje de opinie si chestionare. Rezultatele chestionarelor vor stabili criterii pentru extinderea ofertei de proiecte ecologice si sociale ale scolilor.
Fiecare scoala va trimite un grup de minim 7 elevi si 2 profesori din clasele 6-8 in mobilitati in scolile partenere. In timpul mobilitatilor, elevii si profesorii se vor familiariza cu proiectele existente in celelate scoli si va cauta modalitati de crestere a motivatiei, prin initierea de noi proiecte. Comunicarea dintre membrii echipei extinse va avea loc si pe platforma e-twinning.
Vor avea loc ateliere si discutii pe tema tolerantei, a democratiei, a Europei, precum si pe tema obiectivelor dezvoltarii durabile, cautandu-se cai de integrare a acestor subiecte in curricula scolara.
Proiectul de parteneriat scolar Erasmus+ este conceput avand ca obiectiv pe termen lung integrarea educatiei pentru dezvoltare durabila in curricula scolilor participante, asigurand o angajare de durata a elevilor in proiecte sociale si ecologice pentru scoala si comunitate. In plus, proiectele initiate in cadrul acestui parteneriat vor continua si dupa incheierea formala a acestuia.