Martie 2021
Cuvântul ”online” a devenit foarte uzual în şcoala din ultimul timp. Digitalizarea cursurilor: o provocare pentru noi toţi – elevi şi profesori – dar, în acelaşi timp, şi o oportunitate.
Noi ne-am hotărât să profităm de oportunitatea oferită de ”online” prin reluarea unei mai vechi legături de prietenie şi colaborare a dnei Doina Mihăilă cu Jutta Biesemann, profesoară de germană şi olandeză la Şcoala Joseph Beuys din Kleve (Germania).
Astfel, pentru un proiect internaţional digital, nu a mai fost nevoie de parcurgerea celor 2000 km, în 24 ore cu trenul, aşa cum au călătorit acum mulţi ani elevii români şi germani pentru întâlnirilor lor.
Acum, la doar câteva click-uri distanţă, elevii se pot vedea virtual şi discuta în limba engleză şi în limba germană, pe diverse teme de interes comun.
Proiectul constă în implicarea a câte unei grupe de 8 elevi (patru fete şi patru băieţi) din partea fiecărei ţări, şi a câte 2 profesori. Pentru partea de coordonare în limba engleză, elevii noştri au sprijinul doamnei Daniela Nae.
Până acum, am avut mai multe întâlniri online cu partenerii germani; ne-am jucat, am făcut schimb de poze şi impresii pe teme precum: casa, familia, hobby-uri, şcoală.
Am iniţiat jurnal comun de proiect, folosind Padlet.
În următoarele săptămâni, se va lucra pe perechi internaţionale la prezentări pe teme hotărâte de elevi, conform intereselor lor: drumul spre şcoală, natura regiunii, pasiuni, istoria oraşului, personalităţile care dau numele şcolilor noastre.
Datorită entuziasmului prietenilor germani, proiectul „Joseph Beuys se întâlneşte cu Peter Thal” a fost aprobat de către PAD (Pädagogisches Austauschdienst Deutschland) şi va fi susţinut financiar până în 2023.
Acest proiect ne oferă premise educaţionale interesante pentru înţelegerea valorilor universal valabile, perspectivă absolut necesară şi benefică dezvoltării personalităţii elevilor noştri.