PROVOCAREA ERASMUS+ ÎN ACȚIUNE (realizare efectiva)
La fiecare nivel de clasa, profesorii s-au asociat si au propus elevilor diverse activitati transdisciplinare, cu caracter non-formal, realizate de minim doi profesori de la clasa.
Clasa a 5-a B si C: proiectul social CUM AȘ PUTEA SCHIMBA LUMEA
Realizat de prof lb engleza Alina Clinci, dirigintii Elena Iordache si Viorica Molea (prof de chimie-fizica), . Ghidați de eleviii mai experimentați de la clasa a VII-a B, au realizat campania Președinte pentru o zi, în perioada 11-14 aprilie. Rolurile au fost diverse. Toți s-au implicat într-un fel sau altul: unii ca susținători cu pancarte, urale, încurajări, alții ca membrii ai staffului, jurnaliști și, bineînțeles cei doi candidați. Din partea clasei a V-a B s-au „duelat” în discursuri care mai de care mai convingătoare elevii Chira Alexandru și Lazăr Bogdan, iar din clasa a V-a C Czinori Katia și Suciu Tudor.
Candidații și-au susținut discursurile în fața susținătorilor și a presei, apoi au răspuns la întrebările jurnaliștilor. Cu argumente solide, cu soluții bine gândite și aplicabile, s-au străduit să convingă cum ar schimba ei în bine țara și lumea în care trăiesc. Atât discursurile cât și întrebările jurnaliștilor au vizat și câteva dintre ODD-uri: 1- soluții pentru reducerea foametei, 3 – asigurarea unei vieți sănătoase, a bunăstării, 4 – garantarea unei educații de calitate, 10 – reducerea inegalităților dintre semeni.
Ca în orice confruntare, în urma voturilor, am avut un câștigător din fiecare clasă: Chira Alexandru din a V-a B și Czinori Katia din a V-a C. Cei doi câștigători au promis să acorde un interviu colegilor jurnaliști într-un nou capitol al poveștii noastre.
Clasa a 6-a A: proiectul de dezvoltare durabilă: DETECTIVII ECO
Proiect realizat de d-nele prof Iuliana Ida (lb romana) si Viorica Molea (matematica si fizica) Acest proiect a avut ca scop conștientizarea unor probleme “eco” si discutarea lor. Această discuție a avut loc pe data de 14 aprilie 2022, în cadrul căreia fiecare echipă (dintre cele 8) și-a prezentat proiectul, pregătit cu câteva săptămâni înainte.
Temele cheie au corespuns cu echipele, care au prezentat:
- FLOWER POWER- informații despre energia furnizată de centralele electrice;
- ENERGIS- curiozități despre energia regenerabilă;
- CĂLATOARELE- fapte interesante despre vehicule (de transport);
- FULGERUL- lucruri noi despre electrocasnice;
- GLOBALIS- știri despre incălzirea globală;
- PĂDURARII- informații de actualitate despre defrisari;
- ENERGIE... VIE – curiozități despre energia fosilă;
- FERMIERII- fapte esențiale despre agricultura modernă.
La prezentare au participat doamnele profesoare coordonatoare și invitați din alte clase. Am petrecut un timp frumos, aflând informații altfel decât de obicei, pe care le vom folosi în proiectul de anul viitor, continuarea acestuia.